|
Karan Gurth Forum |
|
Kącik sprzętowy - dyski SSD
Xorlarrin - Nie Lut 12, 2012 6:13 pm Temat postu: dyski SSD Ok tu mozemy wrzucac rozne tipsy i tricki sprzetowe, takze pytania o konfiguracje pod okreslone przeznaczenie np. L2.
Na mumblu byla mala dyskusja na temat dyskow SSD, wiec wrzuce 2 polecane przezemnie modele ktore mozna kupic za rozsadna cene
Crucial M4:
http://www.ceneo.pl/15072475;0280-0.htm
http://www.ceneo.pl/12240811;0280-0.htm
Samsung 830:
http://www.ceneo.pl/15184165;0280-0.htm
Efekty:
http://www.youtube.com/watch?v=qBSqQEPNoD8
Vishar - Nie Lut 12, 2012 6:38 pm
64GB troszke malawo (taktak)
Xor a jakas masz opinie o tym samsungu:
http://www.ceneo.pl/14336983s
Xorlarrin - Nie Lut 12, 2012 7:08 pm
Jeszcze wydajniejszy od wersji 64GB.
Male bo male ale wchodzi W7, L2 i pewnie jeszcze jakas gra.
Tak przy okazji polecam wylaczyc pamiec wirtualna na kompach wyposazonych w 4GB i wiecej ramu. Juz to powinno przynies wzrost wydajnosci od wolnego dysku talerzowego.
Vishar - Nie Lut 12, 2012 7:58 pm
tylko ciekawe jak to bedzie dzialac na sata2 bo raczej 2ka nie pociagnie takiego transferu jak te dyski maja
Xorlarrin - Nie Lut 12, 2012 9:35 pm
A jaka plyta?
Vishar - Nie Lut 12, 2012 9:43 pm
hujowa
P5E-E SLI
Xorlarrin - Nie Lut 12, 2012 9:50 pm
No, na nforce bida Wiecej wydajnosci utnie niz np. ICH Intela.
Helevorn - Pon Lut 13, 2012 6:46 am
WTS:
C2D E8400
MSI NEO FR-3
4GB DDR2
HD4850
HDD w sumie 620G (nie pamiętam jakie)
ZASILACZ 500 (tez nie pamiętam jaki)
Buda ze światełkami z przodu! (i wiatrakiem, buczy jak ruski czołg)
Jakiś napęd który podobno działa.
Cena wywolawcza 800zl
Asyril - Pon Lut 13, 2012 12:18 pm
ale wy pierdolicie farmazony
Xorlarrin - Pon Lut 13, 2012 7:27 pm
A ty co, jeden z "laptopowcow"?
Vishar - Pon Lut 13, 2012 7:45 pm
kupilem sie dzis tego SSD (samsunga z mojego linku) i powiem ze warto bylo
Xorlarrin - Pon Lut 13, 2012 7:49 pm
Sciagnij CrystalDiskMark i zrob ten test jak mozesz:
Vishar - Pon Lut 13, 2012 8:26 pm
Tak to wyglada na sata2 w 32bit win7
nie wiem po huja robilem 2 partycje chyba winne przyzwyczajenie i przeziebienie: ciezko mysle
Xorlarrin - Pon Lut 13, 2012 8:28 pm
O ja pierdole, to na pewno sata2? Sprawdz czy nie chodzi ci to w trybie sata1
Vishar - Pon Lut 13, 2012 8:33 pm
nie umiem
Naib - Pon Lut 13, 2012 8:38 pm
To przy okazji dysków zapytam - czy ktoś może miał możliwość testowania RAIDów z L2? Myślę po tych wczorajszych CSach poważnie nad kupnem nowego kompa i przy obecnych cenach HDD zastanawiam się czy nie pocisnąć coś właśnie RAIDem na 2-3HDD.
Xorlarrin - Pon Lut 13, 2012 8:48 pm
Vishar a wez sprobuj podlaczyc go pod port e-sata ktory masz z tylu obudowy, konkretnie ten czerwony:
i powtorz test
Najeb raid jest slabszy nawet od tanich SSD, do tego wez obecne ceny dyskow talerzowych po powodzi w tajlandii - wyjdzie drozej i gorzej.
Vishar - Pon Lut 13, 2012 9:35 pm
Xor mam tylko kabelki pod sata nie mam po esata :/
Xorlarrin - Wto Lut 14, 2012 12:27 am
Myslalem poczatkowo o dokupienia kabelka, ale doczytalem ze ten kontroler JMB360 tez ssie wiec mozesz sobie darowac
Vishar - Wto Lut 14, 2012 12:33 am
za jakies 3 miesiace sobie kupie nowego kompa to wykorzystam tego ssdka
nawet teraz czuje duza roznice
Mork - Wto Lut 14, 2012 6:59 am
Xor przymierzan sie do kupna tego zeestawu http://allegro.pl/gigabyt...112947801.html. W grudniu kupiłem geforca 560ti i zasilacz OCZ 600W. Mam zamiar dokupic jeszcze 60gb SSD, może coś polecisz bo czytałem że OCZy sie psują.
Teraz mam core 2 quada 6600 na płycie Gigabyta i dysk sata II.
A i jeszcze takie pytanie, czy opłaca sie kupowac ssd pod pci-express 16 - takie cus http://allegro.pl/dysk-80...2112783844.html czy normalna sata 3 starczy. Na tej płycie którą chce kupic sa 2 wejscia pci-express 16 takze spoko.
QNIO - Wto Lut 14, 2012 9:31 am
Xor sie zna!
Dobrzy sprzet składa
BTW dzieki Xor again
Helevorn - Wto Lut 14, 2012 11:10 am
Kutwa, kup ktoś od mnie tego złoma! XD
Xoru, jak te dziady z morele sie dzisiaj mi nie odezwa. To składaj części na esc.pl, bo chce mieć kompa przed końcem tygodnia
Asyril - Wto Lut 14, 2012 11:29 am
Xorlarrin napisał/a: | A ty co, jeden z "laptopowcow"? |
Nie, napierdalam na starym PCie. Po prostu nie rozumiem tego waszego bełkotu xD
Xorlarrin - Wto Lut 14, 2012 4:01 pm
Mork nie oplaca sie ta aukcja bo te fanty kosztuja normalnie w sklepach w granicach 1300zl
Ogolnie revo jesli masz wiecej do wydania sie oplaca. Oczywiscie nie jest to dysk idealny, po pierwsze oparty jest na ukladach sandforce 1200 poprzedniej generacji. Po drugie nie wspiera TRIM (czyli dysk sie szybciej zuzywa). Jednak mimo to dzieki omienieciu sata i mostka poludniowego i podpieciu bezposrednio do pci-e, oraz spieciu sandforcow w raid dysk jest naprawde szybki i responsywny.
Aha jezeli ktos liczy kazdy grosz, ma interfejs sata 2 i wie ze nie bedzie go zmienial przez najblizsze kilka lat to moze kupic sobie to: http://www.morele.net/dys...064c-eu-411547/
Jest to juz dysk poprzedniej generacji, poprzednik Samsunga 830 polecanego wyzej. Bardzo dobry rowniez do laptopow.
Sedyth - Wto Lut 14, 2012 6:42 pm
Na takim właśnie mieszka moja siudemka.
Xorlarrin - Wto Lut 14, 2012 10:45 pm
Jak mozesz to podaj jaka masz plyte glowna i wklej screen z CrystalDiskMark.
Vishar - Sro Lut 15, 2012 12:00 pm
btw nvidia leciu w kulki i wiekszosc nforcow nie obsluguje AHCI
wiec jak ktos nie planuje zmieniac kompa niedlugo a chce ssd to taki z nizszymi osiagami spokojnie mu styknie, a jak chce mimo wyszstko miec niezle osiagi bez zmiamy plyty to pozostaje kupic 2 dyski ssd i polaczyc w raida
Sedyth - Czw Lut 16, 2012 5:45 pm
Xorlarrin napisał/a: | Jak mozesz to podaj jaka masz plyte glowna i wklej screen z CrystalDiskMark. |
Płyta, mocno średnia Asus M4A79XTD EVO.
Shoy - Pon Lut 27, 2012 9:53 am
Ja z zamiarem kupienia SSD'ka przegladam ebaya i tak sobie znalazlem pare ktore mnie interesuja, ale nie jestem pewien czy sa w porzadku ;D
Tych co sie znają prosze o porade ktorego wybrac zeby chodzilo zaqrwiscie fajnie =:D I czy roznica cenowa az tak wplynie na wydajnosc i jakosc dysku.
1 http://www.ebay.com/itm/O...187445794499358
2 http://www.ebay.co.uk/itm...=item4ab4621693
3 http://www.ebay.co.uk/itm...=item256c0a9b1c
Ogólnie może ktoś wrzucić linka z ebay'a do dysku ktory jego zdaniem bylby dobry
Naib - Pon Lut 27, 2012 10:10 am
Tak sobie tu dyskutujecie o tych dyskach, to ja napiszę jak się mój sprawuje. Powiem wprost - spodziewałem się różnicy, ale nie aż takiej. Grałem na lapku:
Intel i5 (2,26), 2 rdzenie
4GB RAM 1333
GF320M 1GB (czyli bardzo średnia karta na te czasy)
HDD 5200 (standard)
Gra była odpalona cały czas na low detail - potrafiła ciąć nawet w Aden, podczas bicia mobów AoE następowało klatkowanie, na CSach miałem 1FPS.
Po wymianie dysku standardowego na SSD (OCZ Agility 3, 60GB ... aktualnie jest na to promocja w komputroniku, można wyhaczyć za 360pln) jestem mile zaskoczony. Spodziewałem się różnicy, ale nie aż takiej.
Gra cały czas śmiga na pełnych detalach, zasięgi ustawione na max i non-stop utrzymuje się w granicy +/- 30FPS. Jedynie na CSy musiałem ustawić low details (zaczęło się klatkowanie na pełnych) - zmiana ustawienia skutkowała 100% płynnością w trakcie oblężenia (nadal +/-30FPS).
W skrócie: Jeśli ktoś myśli nad modyfikacją czegoś w kompie pod L2 - w pierwszej kolejności niech wymieni HDD na SSD, o ile tylko może. Różnica w płynności działania gry jest niewyobrażalna.
Nawet jeżeli ktoś nosi się z zamiarem kupna nowego kompa za jakiś czas - dysk dla nowego kompa będzie już miał kupiony & ready to use, a jest szansa że znacznie ożywi swojego obecnego truposza niewielkim nakładem finansowym już w tej chwili.
Asyril - Pon Lut 27, 2012 11:00 am
Dobrze wiedzieć, bo sam się na tym za cholerę nie znam, a na CSie miałem takie ściny, że momentami nie dałem rady nikogo zaznaczyć inaczej niż przez assist.
Isen - Pon Lut 27, 2012 1:08 pm
Potwierdzam to co napisał Naib: wcześniej cięło mi na low detalach, teraz śmiga na high, a wymieniłem tylko dysk z HDD na SSD Samsung 860 (64GB) - silnik L2 jest zwalony i większość informacji doczytuje z dysku, dlatego widać aż taką różnicę.
Tutaj wyniki HDD:
Tutaj SSD:
Xorlarrin - Pon Lut 27, 2012 3:39 pm
Shoy: http://www.ebay.co.uk/itm...=item27c3c6eb56
Najeb przeplaciles (ach te promocje w komputroniku ): http://www.ceneo.pl/12240804;0280-0.htm
Inna sprawa to kontroler Sandforce gorzej sie sprawuje na plikach skompresowanych, dlatego niepolecam.
Naib - Pon Lut 27, 2012 4:31 pm
Nom, cenowo bez rewelki, ale nie mam możliwości zamówienia czegokolwiek pocztą/kurierem (w domu mnie więcej nie ma jak jestem, poczty pozamykane gdy wychodzę z pracy, a skrzynka pocztowa jest cała rozpierdolona i bez zamka). Pozostał mi zakup na miejscu, a na terenie Gliwic był to najtańszy SSD do dostania (biorąc pod uwagę cenę/jakość).
Poza tym - dysk to chyba jedyna rzecz do kompa, której nigdy nie zamówiłbym przez neta. W każdym razie - śmiga pięknie i jestem zadowolony z zakupu.
Xorlarrin - Pon Lut 27, 2012 4:36 pm
Zawsze masz awizo A co do dysku SSD i wysylki to nie ma mozliwosci uszkodzenia (znaczy jest, ale to trzeba byc naprawde zdolnym). To nie jest talerzowiec i nie ma elementow mechanicznych
Shoy - Pon Lut 27, 2012 4:44 pm
Czemu akurat ten Xor?:D
On ma Read 415 i Write 175, a tamte po 500 ;3
Xorlarrin - Pon Lut 27, 2012 4:47 pm
Bo jest najwydajniejszy za ta kase. Ewentualnie Samsung 830, ale nie chcialo juz mi sie szukac
Naib - Pon Lut 27, 2012 4:50 pm
Trzeba mieć czas by to awizo odebrać jeszcze.
Wiem, że o uszkodzenie SSD dużo trudniej. Raczej mam na myśli to, że nasłuchałem się już wystarczająco dużo opowieści względem "nowości" i "jakości" różnych podzespołów zamawianych przez neta w "renomowanych sklepach". No, a jeśli o dysk chodzi - nie idzie rozpoznać na pierwszy rzut oka czy jest nowy czy używany (a biorąc pod uwagę zużywanie się SSD - tym bardziej nie chciałbym ryzykować). ;]
Shoy - Pon Lut 27, 2012 4:54 pm
A ten nie lepszy?:P
http://www.ebay.co.uk/itm...=item256c0a9b1c
Xorlarrin - Pon Lut 27, 2012 5:01 pm
A co napisalem wyzej?
Shoy - Pon Lut 27, 2012 5:05 pm
Xorlarrin napisał/a: | Bo jest najwydajniejszy za ta kase. Ewentualnie Samsung 830, ale nie chcialo juz mi sie szukac |
Tak napisales
Ale ten co dałeś ma Read 415 mbs i Write 95 mbs, a ten co wkleilem ja ma Read 525 mbs i Write 500 mbs, a cenowo w zasadzie się nie różnia. Chyba ze ja na cos zle patrze i cos innego sie liczy ;3 Wiec tylko chcialem sie upewnic.
Xorlarrin - Pon Lut 27, 2012 5:12 pm
Napisalem jeszcze Xorlarrin napisał/a: | Inna sprawa to kontroler Sandforce gorzej sie sprawuje na plikach skompresowanych, dlatego niepolecam. |
Shoy napisał/a: | Chyba ze ja na cos zle patrze i cos innego sie liczy ;3 Wiec tylko chcialem sie upewnic. |
A oczywiscie co innego sie liczy, odczyt i zapis sekwencyjny liczyly sie przy dyskach talerzowych (bo w zasadzie nie bylo innych parametrow ktore moglyby je odrozniac). W dyskach SSD najwazniejszy jest odczyt losowy, oraz ogolne ogarnianie kontrolera ktore mozna porownac wylacznie w praktyce. Sandforce pomimo wysrubowanych cyferek (swoja droga niektorych tylko na papierze) sprawdza sie tak sobie. Wez jeszcze pod uwage ze to nie jest najmocniejszy Sandforce od OCZ (Vertex 3 max iops), tylko z nizszej polki.
Skoro Vertex dostaje wciry od M4 to w ogole szczym do ludzi?
QNIO - Pon Lut 27, 2012 7:11 pm
Naib napisał/a: | Nom, cenowo bez rewelki, ale nie mam możliwości zamówienia czegokolwiek pocztą/kurierem |
net-s.pl
Złozyłem tu dwa kompy
Znaczy Xor mi złozył
Vishar - Pon Lut 27, 2012 10:22 pm
a i jedna uwaga jak wasz plyta obsluguje tylko sata2 a kupicie dysk sata 3 to prawdopodobnie bedzie wam on dzialal na interfersie sata1
w kazdym razie tak dziala mi :/
Isen - Pon Lut 27, 2012 10:25 pm
ja mam sata2 i działa mi na sata2, tak jak widzisz wyżej
Vishar - Pon Lut 27, 2012 10:32 pm
widocznie to ja mam takiego pecha :/
Ale i tak dziala znacznie szybciej
Xorlarrin - Wto Lut 28, 2012 4:03 am
To nie pech tylko nforce Tak koncza ci co mysleli "musze miec plyte z SLI"
Sedyth - Wto Lut 28, 2012 8:23 am
Ciekawe co piszecie z tym przyspieszeniem L2 z dysku SSD.
Ja na SSD mam właściwie tylko system postawiony plus trochę softu do obrabiania fotek.
Muszę chyba spróbować przenieść L2 na SSD, tylko jak zmusić innova loader żeby nie chciał pobierać wszystkiego na nowo ?
Xorlarrin - Wto Lut 28, 2012 8:25 am
http://karangurth.ath.cx/...opic.php?t=3119
Sedyth - Sro Lut 29, 2012 9:11 am
Ciekawostka, u mnie po przeniesieniu L2 na dysk SSD w ogóle nie da się grać.
Trzy kroki zacinka, trzy kroki zacinak i tak cały czas, zdjęcie np. broni do plecaka jakieś 5-8sec, założenie znowu 5-8sec. Ktoś ma pomysł co z tym zrobić ?
Puki co zostałem na HDD.
Barler - Sro Lut 29, 2012 10:59 am
Wtrącę się trochę, ponieważ temat mnie zainteresował. Posiadam notbooka marki Asus model G53 SW i mam takie pytanie: można w niego wsadzić dysk SSD obok dysku HDD? Nie wymienię 500 gb na 60/80, a na dysk SSD 250 gb mnie nie stać. Z góry dzięki, jeśli komuś zechce się sprawdzić czy to możliwe.
Xorlarrin - Sro Lut 29, 2012 11:10 am
Przeczytaj co jest napisane na koncu tabelki: http://pl.asus.com/Notebo...#specifications
Sedyth: cos zjebales
Sedyth - Pon Mar 05, 2012 12:41 pm
Xorlarrin napisał/a: | ...Sedyth: cos zjebales |
To chyba sama gra miała jakiegoś chwilowego focha.
Podsumowując na SSD jest szybciej. Szczególnie to widać w Aden np.
Ciekawe czy na Siege też będzie szybciej.
Sijaa - Pon Mar 05, 2012 12:46 pm
będzie
Xorlarrin - Pon Mar 05, 2012 12:50 pm
Andrzej a ty jakiego masz?
Sijaa - Pon Mar 05, 2012 1:01 pm
taki mały czarny
Samsung 830
Xorlarrin - Pon Mar 05, 2012 1:23 pm
64GB?
Sijaa - Pon Mar 05, 2012 1:36 pm
taa, mam na nim L2 i Win7 i jeszcze sporo miejsca zostało
Xorlarrin - Pon Mar 05, 2012 1:39 pm
Wklej zrzut z CrystalDiskMark jak ci sie chce i podaj jaka masz plyte
Shoy - Wto Mar 06, 2012 4:26 pm
Xor ja ci wkleje moja i powiedz co mylisz
Plyta glowna: gigabyte GA-m61p-s3
Dysk SSD: Crusial m4 128
Xorlarrin - Wto Mar 06, 2012 4:57 pm
Jak na dziadowy nforce calkiem niezle. Przynajmniej sata2 ci dziala
Tak ten dysk wyglada na P67:
Sheia - Sro Mar 07, 2012 7:46 pm
Szkoda mi trochę kasy na 64 GB SSD, czy 32 też daje podobne efekty?
Barler - Sro Mar 07, 2012 8:26 pm
Jeśli zmieścisz tam L2+windows to tak.
Sedyth - Czw Mar 08, 2012 8:42 am
Jak ja kupowałem swój SSD to długo ważyłem 32 czy 64GB.
I moim zdaniem 64GB to raczej minimum. Na 32GB system plus jakieś drobiazgi poinstalowane i małe szanse na upchnięcie L2 jeszcze raczej.
Ellenger - Czw Mar 08, 2012 9:40 am
W laptopie mam 2 dyski, jakbym zamiast tego drugiego wsadził SSD i na nim zainstalował L2 a obecny juz ledwo dyszący win7 pozostałby na zwykłym pierwszym dysku to wydajność w grze wzrośnie?
Xorlarrin - Czw Mar 08, 2012 9:46 am
Tak, chociaz lepiej postawic system na nowym dysku. Jak nie chce sie stawiac windy od nowa to zawsze mozna przeniesc system np. za pomoca Norton Ghost, albo darmowego Clonezilla.
Ellenger - Czw Mar 08, 2012 11:15 am
A te dyski SSD w każdym przypadku mają szybszy zapis i odczyt od tradycyjnych? Czy dobrze kojarzę, że one słabiej sobie radzą w przypadku operacji na dużej ilości małych pliczków?
Naib - Czw Mar 08, 2012 11:23 am
Cytat: | A te dyski SSD w każdym przypadku mają szybszy zapis i odczyt od tradycyjnych? Czy dobrze kojarzę, że one słabiej sobie radzą w przypadku operacji na dużej ilości małych pliczków? |
W przypadku takich operacji są conajmniej kilkanaście razy szybsze niż tradycyjne HDD (zakładając, że masz płytę z obsługą SATA2++).
Xorlarrin - Czw Mar 08, 2012 11:34 am
Widzisz to w poscie Isena jak porownuje SSD z talerzowcem. Probka 4k to wlasnie operacje na malych plikach
Ellenger - Czw Mar 08, 2012 11:43 am
Naib napisał/a: | (zakładając, że masz płytę z obsługą SATA2++). |
No właśnie, podstawowe pytanie, od którego powinienem zacząć, bo tak na dobrą sprawę to nie wiem. Przestałem się interesować sprzętem komputerowym wieki temu i nie rozróżniam tych wszystkich ATA SATA NASA itp ;p
Obecnie mam HP Pavilion dv7 2180EW. Da się tu wsadzić taki dysk SSD?
Naib - Czw Mar 08, 2012 11:44 am
Z resztą nawet na "chłopski rozum" - który dysk szybciej odczyta/zapisze dużą ilość małych danych? Zwykły, tradycyjny "talerzowiec", którego mechanika przy tego typu operacjach musi zasuwać jak opętana (talerz + głowica), czy dysk SSD, który ma dostęp do całej swojej "powierzchni" w zasadzie "od kopa"?
Naib - Czw Mar 08, 2012 11:49 am
Post pod postem, ale co tam ... jeśli wierzyć stronie producenta, to SSD będzie pięknie na tym Twoim lapku śmigać. Wybierz sobie jeden z tych polecanych przez Xora SSDków (chociaż ja mam ten OCZ Agility 3 i też mi piękniechodzi, aczkolwiek Xor uważa, że te Samsungi 830 chociażby są lepsze).
Shoy - Czw Mar 08, 2012 2:18 pm
Ellenger - Sata (czyli nic więcej jak Serial ATA) To jedynie kabel łączący twoją płyte głowną z dyskiem twardym, przez ktory przesyłane są dane. W zależności od tego jaką dobrą masz płytę głowną i to z jaką szybkością jest w stanie odczytywać dane z dysków uzależnione jest od tego jakie SATA obsługuje
SATA - Max speed 1,5 mb/s
SATA 2 - Max Speed 3mb/s
SATA 3 - Max Speed 6 mb/s
Aby było wiadomo z jaką prędkościa płyta lub dysk jest w stanie wysyłać dane, producenci przy słoich produktach dopisują właśnie SATA/SATA2/SATA3/.
Jeśli kupisz dysk twardy SSD z możliwościa przesyłu danych do 6 mb/s (SATA3) a twoja płyta jest w stanie tylko otrzymywać dane z prędkościa do 3 mb/s (SATA2), twój dysk będzie pracował w trybie SATA2 zamiast SATA3, gdyż płyta głowna mu tylko na tyle pozwala.
Algor - Czw Mar 08, 2012 8:04 pm
To nie jest jedynie kabel łączący płytę główną z dyskiem ignorancie
To cały interfejs. Kiedyś stosowało się ATA, dane były transmitowane równolegle wieloma ścieżkami, co w teorii wydawało się dużo szybszym sposobem transmisji. Obecnie odchodzi się od interfejsów równoległych na rzecz szeregowych z racji problemów z rozmieszczaniem ścieżek, synchronizacją transmisji i zakłóceniami. Sata jest właśnie interfejsem szeregowym, wymaga zupełnie innych kontrolerów na płycie głównej a tym samym (co było by możliwe w interpretacji Shoya ) nie da się w prosty sposób zrobić "przejściówki" i podłączyć dysk sata do starego interfejsu ;]
Shoy - Czw Mar 08, 2012 9:56 pm
No mimo wszysto jest to kabel o dużo wiekszej przepustowości. Jak Swiatłowod
Ellenger napisał ci że jest zielony w tym wszystkim a tu mu z szeregowym i równoległym przesyłem danych wyskakujesz..
Algor - Czw Mar 08, 2012 10:16 pm
Z tym światłowodem przegiąłeś Chodziło mi tylko o zaznaczenie, że to coś więcej niż kabel i nie da się zrobić prostej przejściówki jak się ma pararell ATA, żeby podpiąć urządzenie pracujące na Serial ATA.
A z szeregowym to ty pierwszy wyskoczyłeś tyle że po angielsku
Xorlarrin - Czw Mar 08, 2012 10:50 pm
Ale poplataliscie, no ale w koncu kable
Ogolnie nie ma az tak wielkiego znaczenia czy ma sie SATA2 czy SATA3. Bardziej rozchodzi sie o kontroler jaki zawarty jest w mostku poludniowym, lub jaki mamy kontroler zewnetrzny.
Najwydajniejsze kontrolery w komputerach domowych na dzien dzisiejszy to uklady Intela. Na SATA3 sa to chipsety z rodziny X79/P67/H67/Z68. Na SATA2 P55/H55/ICH10/ICH9/ICH8.
Oprocz tego sa tez uklady od AMD, ktore jednak sa odrobine slabsze. No i nforce nvidii ktore ssie na calej linii Oprocz nich czesto na plytach montuje sie dodatkowe kontrolery, np jmicron, marvell. Jednak najczesciej takie uklady mimo oznaczen SATA3 cechuja sie mniejsza wydajnoscia niz powiedzmy starszy ICH8R na SATA2 Intela. Odczyt i zapis sekwencyjny sa naturalnie wyzsze, ale operacje na malych plikach i testy rzeczywiste na ogol pozostawiaja sporo do zyczenia.
Podsumowujac:
- Jak mamy dobre SATA2 (najlepiej Intela) to nie ma sensu zmieniac na cos innego. Chyba ze zmieniamy od razu plyte z procesorem i pamieciami.
- Jesli wydajnosc naszego dysku jest slabsza od natywnej to nie dlatego ze mamy SATA2, a dlatego ze mamy chujowy kontroler (np. nforce Vishara)
- Kontrolery tego typu: http://pl.asus.com/Motherboards/Accessories/U3S6/ najczesciej maja mniejsza wydajnosc niz SATA2 Intela i nowszych AMD. Nie ma najmniejszego sensu kupowac czegos takiego.
PS.
Shoy Gb/s, a nie mb/s
Shoy - Pią Mar 09, 2012 7:24 am
http://www.youtube.com/watch?v=HZcLfhq4l98
Xorlarrin - Pią Mar 09, 2012 3:45 pm
Ellenger napisał/a: | Obecnie mam HP Pavilion dv7 2180EW. Da się tu wsadzić taki dysk SSD? |
Da sie
Korthor - Wto Kwi 10, 2012 8:31 pm
win 7
płyta głowna: asus a8ne sata 2
dysk crucial m4 63gb
to samo ale na win xp sp3
Algor - Sro Kwi 11, 2012 7:07 pm
Masz pedalską tapetę, Windows Media Playera i Internet Explorera na pasku i na dodatek nie potrafisz ustawić tak prostej funkcji jak "Pokazuj Mój komputer na Pulpicie" - więc nawet zajebiaszczy dysk tego nie przebije ;/ So lame ;///
Korthor - Sro Kwi 11, 2012 7:13 pm
po formacie plebie
Ishaner - Czw Kwi 12, 2012 10:18 am
Zostałeś właśnie zrównany z glebą więc przynajmniej przyjąłbyś to z pokorą zamiast się głupio tłumaczyć ;]
Arvaell - Nie Wrz 09, 2012 5:01 pm
Xor warto kupić taki dysk: https://www.dropbox.com/s/b6ds8jno284fqai/ssd.jpg za 200zl? Przepracowane około 500godzin.
Xorlarrin - Nie Wrz 09, 2012 6:11 pm
Za ta kase czemu nie. Najtanszy nowy gowniasty SSD 128GB kosztuje 300zl. Ten jest prawie nieuzywany jesli ma 500h. Ogolnie malo o nim info na necie bo nie byl sprzedawany w detalu, wiec za duzo ci o nim nie powiem, ale tak czy inaczej nic lepszego za 2 stowy nie wylapiesz (chyba ze znajdziesz frajera ).
Arvaell - Nie Wrz 09, 2012 6:16 pm
Dzięki za podpowiedź.
Wiem, że chodził w którymś Dellu Latitude jako firmowopokazowy, a potem został dawcą części
Algor - Pon Wrz 10, 2012 11:37 am
Dobra, to i ja dorzuce swoje pytanie.. Testował ktoś rozwiązanie z dyskiem SSD pod mini PCIE w lapku? Szukałem na necie tego typu rozwiązań, ale jakoś nie znalazłem zbyt bogatej oferty, już nie mówiąc o konkretnych recenzjach/porównaniach dostępnych na polskim rynku modeli. Zastanawiam się nad zakupem czegoś takiego, ale chciałbym najpierw zebrać jakieś opinie, zanim podejmę ostateczną decyzję ;]
Xorlarrin - Pon Wrz 10, 2012 12:02 pm
mSATA czy mPCI-E? Bo wiesz, one fizycznie sa identyczne, a elektrycznie nie sa kompatybilne. Nie wiem co za debil to projektowal
Algor - Pon Wrz 10, 2012 12:19 pm
mSATA. Elektrycznie też są kompatybilne, różnica jest tylko w kontrolerze obsługującym port, musi zapewniać dodatkowo obsługę PHY SATA. To akurat doskonale rozumiem, natomiast chodziło mi bardziej o praktyczną stronę użytkowania takiego dysku Najlepiej, żeby mi ktoś napisał coś w stylu "mam, radzi sobie nieżle, system wstaje 3razy szybciej" albo "mam, ale o dupe potłuc te dyski, bo (..)"
Xorlarrin - Pon Wrz 10, 2012 12:41 pm
Ogolnie sa dyski i "dyski". Najtanszy chlam pewnie bedzie sobie radzil przecietnie, ale mozesz tez dostac skompresowanego Cruciala M4!
http://www.crucial.com/st...ule=CT128M4SSD3
Vishar - Pon Wrz 10, 2012 8:44 pm
najwieksza zaleta SDD jest generowany przez nie halas (a dokladnie jego brak)
resza jak zawrotne szybkosci etc to tylko dodatki
Algor - Pon Wrz 10, 2012 10:09 pm
Nadmiar ciszy ryje psychike Chce mieć boost w działaniu systemu i najważniejszych aplikacji ;] Ale z drugiej strony pół tysiaka to trochę dużo jak na 128gigowy dysk ;/
Xorlarrin - Pon Wrz 10, 2012 10:19 pm
A tam, ja mam nieslyszalnego kompa i z psychika wszystko w porzadku!
Mozesz wyjebac z lapka talerzowca i przerobic go na dysk zewnetrzny, albo kup se lapka ze 2 slotami na dyski Ale w sumie Crucial M4 czy Vertex 4 128MB tez kosztuja ponad 400zl.
Algor - Wto Wrz 11, 2012 9:08 am
Xorlarrin napisał/a: | A tam, ja mam nieslyszalnego kompa i z psychika wszystko w porzadku! |
Laptop jest jaki jest i raczej to się nie zmieni xd Ma jeden slot, a dysku z dużą pojemnością potrzebuję na codzień niestety. Póki co chyba jednak jeszcze się wstrzymam z miesiąc, może coś na rynku się zmieni xd
Barler - Pią Paź 12, 2012 9:17 am
Na Asusie G53SW.
SSD Samsung 830 Series 128 GB
HDD, który był standardowo
Rozz - Wto Paź 16, 2012 5:27 pm
vertex 4, stata 3, snsv p8z77-pro
Xorlarrin - Sob Sty 19, 2013 5:31 pm
Kupie Samsunga 830 64GB za ok. 200zl (dobra okazja dla tych ktorzy chca sie przesiasc na 128GB)
Algor - Pon Mar 11, 2013 10:59 am
Kupiłem skompresowanego m4 (wersja mSATA). Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczony. Jak ktoś ma laptopa z mSATA, to wg. mnie nie ma póki co lepszej opcji.
Oryginalny dysk 5400rpm:
m4:
Chipset Intela HM76
|
|