Zasilacza nie wymieniam, jebac. Karte chyba tez oleje. Wydaje mi sie ze najlepiej zrobie jak wymienie dysk na ssd. Co myslicie o samsungach? Seria 830 lub 840 pro? Ma ktos taki?
Różnica cenowa między 830 a 840 pro w moim przypadku to 30-40 funtów. Więc wole dać więcej i kupić lepszy dysk. Innych firm nie biorę pod uwagę bo samsungi są najtrwalsze.
Klasa: tak
Wysłany: Nie Sty 20, 2013 7:41 pm
Skad przeswiadczenie ze Samsung jest najtrwalszy?
A 30-40 funtow to w sumie duzo (ja bym nie dal nawet tyle zl ). Moim zdaniem tak niewielki przyrost wydajnosci nie jest wart tej kasy.
Moja płyta to mcp73pvt-pm jeśli się nie mylę to chipset Intela. Na płycie mam sata 2 a dysk chce kupić pod sata 3. Wiem że będzie chodził wolniej ale jak zmienię sobie kiedyś kompa to dysk będzie jak znalazł. Poza tym gadałem ze znajomym i powiedział mi że dyski ssd podane wartości zapisu i odczytu osiągaja tylko podczas testów syntetycznych i nie będzie on zawsze osiągał maxa. Na koniec i tak powinno być przynajmniej 2x szybciej niż obecnie kiedy korzystam ze zwykłego hdd którego max jest do 150mb/s (7200 rpm to nawet nie wiem czy na pewno mam tyle mb/s). Proszę poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie.
Klasa: tak
Wysłany: Pon Sty 21, 2013 2:22 am
To nie Intel, to badziewny nforce
A jesli chodzi o OCZ to nalezy rozroznic kontrolery Sandforce (Vertex 2 i 3) z ktorymi problemy mial chyba kazdy producent, a swietne kontrolery Marvella (Vertex 4, Crucial M4, Plextor M5S) z ktorymi nie ma zadnych problemow, sa rownie wydajne jak Samsungowe ARMy i czesto tansze.
I tak niczego więcej jak sata2 nie podłącze ta strona na której to znalazłem niby gwarantuje mi że ten o to dysk będzie na 100% działał mi pod sata2 na moim modelu kompa PB ixtreme5620uk. Postraszyłeś mnie tymi kontrolerami czy co to było, że może mi na nforcie sata3 jako sata1 działać i teraz sam nie wiem co mam kupować. Całej płyty głównej nie widzi mi się wymieniać. A tu nawet cena przystępna się trafiła i niby jakaś tam opinia że będzie działać.
No i wychodzi teraz że samsung 830 najtaniej. Ja nawet znalazłem za 145 funtów. Pisało niby że 2 zostały ale jak chciałem zamówić to się nie da bo out of stock ... kurwa mać.
Czekać na dobrą cenę samsunga 830 czy warto kupić to:
Niedługo (pewnie wtorek) dostane dysk w swoje łapki. I pytanie. Czy robić na nim oddzielną partycję pod l2 czy wystarczy jedna z w7 i l2. Nie mam zamiaru trzymać czegokolwiek oprócz systemu i l2 na tym dysku. No chyba że tymczasowo ...
I jeszcze jedno. Te dyski się jakoś ustawia specjalnie pod wydajność czy cokolwiek można zmieniać? Czy jest tak jak ze starymi talerzowcami gdzie po prostu podłączam i heja?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum